Wyjątkowo ekspresowy i prosty w wykonaniu...na lunch w pracy, na obiad, na kolację...Wykonanie to 15-20 minut. Polecamy w wersji z makaronem pełnoziarnistym, który jest trawiony znacznie dłużej, dając uczucie sytości przez kilka godzin...dodatkowo więcej w nim witamin i minerałów :) Do tego szpinak, który jest m.in. źródłem żelaza, witamin z grupy B i antyoksydantów oraz ziarna słonecznika - rewelacyjne źródło witaminy E. Całość w lekkiej i smacznej odsłonie.
Składniki na 2-3 porcje:
ok.250 g makaronu pełnoziarnistego świderki
400 g szpinaku baby
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki ziaren słonecznika
4 łyżki śmietany 12% ( w wersji fit jogurt naturalny :) )
4 łyżki śmietanki kremówki ( w wersji fit jogurt naturalny :) )
kawałek fety
kilka pomidorków cherry
sól, pieprz
vegeta natur
Szpinak dokładnie myjemy, a cebulkę kroimy w drobną kostkę
Szpinak wrzucamy na dużą patelnię z uprzednio podsmażoną na złoto cebulką. Dusimy na małym ogniu, aż szpinak "zwiędnie". Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Słonecznik prażymy na złoto na suchej patelni
Szpinak z cebulką i czosnkiem doprawiamy solą, pieprzem i vegetą
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu
Do szpinaku dodajemy śmietanę lub jogurt
Do całości dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy
Makaron przekładamy na talerze, posypujemy pokruszoną fetą, dodajemy pomidorki i gotowe!
Smacznego :)









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz